W pracowni gospodarstwa domowego najważniejsza jest praca zespołowa. W dniu wczorajszym przygotowaliśmy pyszne spaghetti z domowym makaronem własnej produkcji oraz kluski do dzisiejszego obiadu – tradycyjnej czerniny z kaczki. Panowie zagniatali i wałkowali ciasto a Panie przygotowały sos i sałatkę.

W pracowni gospodarstwa domowego prowadzane są treningi umiejętności samoobsługi i zaradności życiowej. Podopieczni doskonalą takie czynności jak: planowanie i przygotowanie prostych posiłków kulinarnych, umiejętność obsługi sprzętu kuchennego, sprzątanie i utrzymywanie czystości.

Trening ma na celu podtrzymanie i rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego życia takich jak nauka gotowania (począwszy od parzenia herbaty do przygotowania prostych dań na ciepło), przechowywania żywności, układania jadłospisów z uwzględnieniem zasad prawidłowego odżywiania;

Zakres merytoryczny zajęć:

  • Nauka przygotowania różnego typu potraw oraz korzystania z przepisów kulinarnych.
  • Nauka mycia naczyń kuchennych, estetycznego nakrywania stołu, estetyki spożywania posiłków, zasad zdrowego żywienia, dbania o czystość i higienę w kuchni.
  • Nauka dbania o higienę osobistą oraz czystość odzieży.
  • Wyrabianie zaradności życiowej i umiejętności zachowania adekwatnego do sytuacji.
  • Ukształtowanie nawyku porządkowania miejsca pracy, otoczenia i wypoczynku, dbanie o czystość pomieszczeń i sanitariatów.
  • Nauczenie współpracy z grupą i odpowiedzialności za powierzone zadanie, usprawnienie manualne, doskonalenie koordynacji i spostrzegawczości, wiara we własną wartość i przydatność społeczną, podniesienie samodzielności.
  • Kształtowanie cierpliwości, wytrwałości oraz poczucia odpowiedzialności za wykonywaną pracę